Mikä on Euphoria?

Euphoria on yksinkertainen, joustava ja helposti opittavissa oleva ohjelmointikieli. Sen avulla voit nopeasti ja helposti kehittää ohjelmia Windows, DOS, Linux ja FreeBSD -käyttöjärjestelmille. Euphoria julkaistiin alunperin vuonna 1993. Siitä lähtien Rapid Deployment Software on kehittänyt sitä tasaisesti innokkaiden käyttäjien avustuksella. Vaikka Euphoria tarjoaakin alaindeksitarkkailun, alustamattoman muuttuvan tarkkailun ja lukuisia muita run-time kontrollointeja, se on erittäin nopea. Käyttäjät kehittävät sen avulla Windows GUI ohjelmia, nopeita DOS-pelejä sekä Linux / FreeBSD X Windows ohjelmia. Se on myös erittäin hyödyllinen CGI (web-pohjaiseen) ohjelmointiin.

Mitä se maksaa?

Euphoria -paketti on nyt täysin ilmainen ja ladattava paketti sisältää jopa täyden lähdekoodin. Lahjoitukset ovat tervetulleita.

Mitä Euphorian käyttäjät sanovat…

Euphoria on selkeästi parantanut tuottavuuttani vähentämällä kehitysaikaa!

Vincent H. – Oregon, USA

Juttelin pelien ohjelmointifoorumilla eräälle kaverille Euphoriasta ja hän tarvitsi hieman apua, joten vilkaisin nopeasti dokumentaatiota koodia parannellakseni ja huomasin että Euphoria oli erittäin, ERITTÄIN hyvä ohjelmointikieli. Siinä on tehoa ja erinomainen ALGOL / BASIC -kaltainen syntaksi, johon olen ollut koukussa siitä lähtien.

Derek Newhall – Falmouth, Massachusetts

Olen käyttänyt PowerBASIC -kieltä muutaman vuoden ja olen ollut tyytyväinen sen DOS-versioihin. Ensimmäisten PowerBASICin Windows-versioiden olin hieman pettynyt, mutta en löytänyt parempaakaan ohjelmointikieltä tarpeisiini. Tuolloin luin Euphoriasta comp.lang.basic.powerbasic -osoitteessa. Euphoriaa kokeiltuani antauduin sen addiktiiviseen potentiaaliin. 🙂

Juergen Luethje – Berliini, Saksa

Olemme valinneet Euphoria -ohjelmointikielen kurssiemme laboratorioharjoitusten ohjelmointikieleksi. Se valittiin yksinkertaisten komentojensa sekä tehokkaan monipuolisuuden takia. Tavoitteemme on kehittää selkeitä ja tarkkoja algoritmeja matemaattisten ongelmien ratkaisemiseksi. Emme halua hukkua monimutkaiseen ohjelmointikieleen, joka hämärtää päätavoitteitamme. Pyrimme liittymään KISS periaatteeseen.

Professori Kuntz – Matematiikan laitos, Monmouth University (New Jersey)

Kun löysin Euphorian vuonna 2000, olin erittäin kiinnostunut siitä koska minun ei tarvinnut määritellä jokaiselle muuttujalle tyyppiä (mikä oli uutta minulle). Toinen juttu oli se että koodi oli *erittäin luettavaa* eikä sillä ollut ongelmia ymmärtää muiden koodia. Opin sen muutamassa päivässä. Välittömästi informoin kavereitani ohjelmointikielestä jonka olin juuri löytänyt. Sen jälkeen ainoa mitä piti tietää oli se kuinka muiden käyttäjien kirjastot toimivat. Euphoriassa ei ole monimutkaisia komentoja tai poikkeuksia.

Randy Sugianto – Indonesia

Satuin juuri olemaan tekemässä jotain JavaScriptillä,  ja kun tein sen lopuun Euphorialla, tajusin kuinka paljon nopeampaa se oli. Sen jälkeen koodailin jotain C++:lla, ja taas Euphoria oli nopeampi kehittämiseen kuluvan ajan suhteen. Sama juttu VB:llä ja muutamilla muilla. Ja tykkäsin leikkiä DOS:illa ja Windowsilla, jolloin voisi yhteenvetona yksinkertaisesti sanoa että koukutuin Euphoriaan, eivätkä edes C-kielen fanikaverini saaneet minua lopettamaan addiktiotani. En usko että pääsen enää irti tästä koukusta. C:n käyttäminen on päätä selventävä kokemus, muta Euphoriaa on helppo käyttää ja se ei tarvitse yhtä suurta keskittymistä yksityiskohtiin, mikä tekee siitä erittäin helpon kielen.

Daniel Kluss – Las Vegas, Nevada

Aloin päästä ohjelmoinnista jyvälle lähes viisikymmentävuotiaana, ja opetin itselleni QBASICin alkeet uteliaisuudesta ja kiinnostuksesta, jolla koodasinkin muutaman pienen ohjelman omaan käyttööni. Aloin sen jälkeen opiskella C/C++ -kielien perusteita. Huomasin että parhaimmillaan pystyin ainoastaan kopioimaan yksinkertaisia esimerkkiohjelmia opetuskirjoista joita luin – en pystynyt tekemään itsenäisesti yhtään bugitonta ohjelmaa omaan käyttööni. Etsin netistä muita ohjelmointikieliä ja törmäsin Python, Perl, Java ja muihin vastaaviin kieliin, Euphoria mukaan lukien. Ymmärsin että Euphoria oli yksinkertaisempi kuin Basic, tehokkaampi kuin C++ ja ilmainen, joten sen täytyi olla minulle sopiva kieli. Aluksi olin innostunut selkeästi dokumentoinnista ja joustavuudesta ja myöhemmin ymmärsin kieltä huomattavasti paremmin luettuani David Gayn “Aloittelijan opas Euphoria -kieleen” -kirjan. Se auttoi minua todella ymmärtämään ja arvostamaan kieltä paljon paremmin. Muut ohjelmoijat olivat anteliaita, ystävällisiä ja kärsivällisiä kun kysyin kysymyksiä. Tämä antoi minulle itseluottamusta ja kannusti jatkamaan kielen parissa. Lopullisesti tykästyin ohjelmointikieleen koodattuani täysin toimivia monimutkaisia ohjelmia. Ne olivat paljon monimutkaisempia kuin aiemmat QBASIC -ohjelmani, yksinkertaisempia konseptiltaan mutta eivät juurikaan vaikeampia koodata. Ohjelmani toimivat ja olivat bugittomia! Nautin Euphorialla koodaamisesta. Se on auttanut minua ymmärtämään, ajattelemaan läpi, ja käyttämään monia ohjelmointikonsepteja (jopa OOP:tä!); enkä ole joutunut poisoppimaan mitään Euphorialta oppimaani. Pystyn nopeasti kirjoittamaan ohjelmia jotka toimivat virheettömästi. Olen edelleen innokas rekisteröity käyttäjä, ja aion ostaa kaikki päivitykset. Kiitos onnellisesta ohjelmointikokemuksesta. 🙂

Alex Caracatsanis – Mildura, Australia

 

Mistä löydän lisätietoja?

Virallinen dokumentaatio:

Kannattaa aloittaa lukemalla README -tiedosto. Täysi kokoelma dokumentaatiotiedostoja sisältäen seuraavat: Euphoria Reference Manuaali, Euphoria Database System (EDS) ja Euphoriasta C:hen -kääntäjä löytyvät tältä sivustolta. Voit katsoa sitä, etsiä sitä ja imuroida sen, osana Julkinen Euphoria -pakettia.

Kolmansien osapuolten dokumentaatio:

Lisää dokumentaatiota ja oppaita löydät Archive -osiosta.

Etsi EUforumilta:

Voit etsiä 11 vuodelta (yli 80000 viestiä) keskusteluita EUforum – Euphoria -keskustelualeelta.

UKK Euphoria -kielelle:

C.K. Lester Texasista kokoaa Euphoria-kielen usein kysytyt kysymykset osiota.

Artikkeleita Euphoriasta:

Mark Gibbs on euforiassa Euphoriasta Network World -sivustolla.

Jonas Temple kehitti FROG:n Euphorialle. Se on tietokantajärjestelmä IBM iSeries:in kanssa käytettäväksi. Hänen viimeisin versionsa käyttää Euphoria 3.0:n uutta moniajo-ominaisuutta.

3D2F:n toimittajat ovat vasta sanoneet (Tammikuu 2008), että Euphoria tekee softan kehittämisestä helppoa.

Muut…:

Katso mitä muut sanovat Euphoriasta Download.comissa.

 

Kokeile esimerkkiohjelmaa

Squid Blaster (5,7MB), on Liquid Nitrogenin kehittämä nopea Windows toimintapeli. (Katso peliosio jossa on muita upeita pelejä.)

Upeaa 3-D animaatiota löydät Mark Brownin Horde3D for Euphoria -linkistä.

Insight Concepts on julkaissut kaksi erilaista kaupallista ohjelmaa jotka on koodattu Euphorialla:

  • Cloak
  • Rhyme & Verse

Ja aivan vastikään, Egisca on julkaissut Nexus Radion, ja heillä on jopa TV mainos sitä varten. Kaikissa tapauksissa lopullinen ohjelma käännettiin C-kielelle käyttäen Euphoriasta C-kieleen kääntäjää, ja koottiin sen jälkeen C-optimoijalla.

Tämä sivusto sisältää yli 1900 Euphoria -ohjelmaa Windowsille, DOS:ille, Linuxille ja FreeBSD:lle, sisältäen useita aiheita. Katso viimeisimmät käyttäjien kontribuutiot ja arkisto -sivut. Useimmat ohjelmat tulevat täydellä lähdekoodilla, ja sinun tulee imuroida ilmainen Julkinen Euphoria -paketti ennen niiden käynnistämistä.

Jos haluat laittaa Euphorian tarjolle suosikki ilmaisohjelma -sivustollesi, voit käyttää kätevää PAD-tiedostoa:

http://www.RapidEuphoria.com/euphoria_pad.xml

Sinun täytyy vain antaa yllä oleva URL sivustolle, ja joissain tapauksissa he haluavat myös sinun valitsevan sopivimman kategorian (esim. ohjelmointikielet, ohjelmointivälineet, tms.).

 

Tätä sivustoa ylläpitää Robert Craig ja Junko C. Miura Rapid Deployment Software -yrityksestä.

John Miller
Follow us

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *